Coses per explicar

S’identifica l’autor dels «Greuges de Guitart Isarn» i es data el Liber Iudicum

El catedràtic en Paleografia, Codicologia i Diplomàtica, Jesús Alturo, i la investigadora especialitzada en el mateix, Tània Alaix, han identificat l’autor material del “Memorial de Greuges de Guitard Isarn, senyor de Caboet”. El pergamí, conservat a l’arxiu de la Biblioteca de Catalunya, està escrit en català quasi en la seva totalitat, es considera el primer document jurídic escrit en aquesta llengua que es coneix, i fins ara era d’autor i data desconeguda. Aquesta autoria fou donada a conèixer a les 18enes Trobades Culturals Pirinenques, que es van celebrar a Montanui, a la Ribagorça, organitzades per la Societat Andorrana de Ciències, on els autors van presentar les conclusions d’un exhaustiu estudi que han dut a terme en els darrers temps.

Gràcies als investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ara sabem que el document data de l’any 1105, i fou escrit pel sotsdiaca Ramón de Cabó, un home culte i molt bon cal·lígraf, educat i actiu com a escrivà i escriptor en un context, el del Bisbat d’Urgell, de bon nivell cultural. El clergue de Cabó recollí en el pergamí totes les infraccions, faltes i ofenses que Guillem Artall, vassall de Guitard Isarn, havia comès contra el seu senyor, la seva esposa i els seus drets.  Ramón de Cabó és primer nom conegut d’aquells que començaren a posar per escrit textos en català.

En aquest estudi aprofundit de les fonts paleogràfiques, han aconseguit també afinar en les datacions d’altres pergamins, en aquest cas la traducció del Liber iudicum (Llibre dels Jutges) que hi ha a l’Arxiu Capitular d’Urgell, que fou descoberta l’any 2.000 i que seria de l’any 1.100, 50 anys abans del que s’havia calculat anteriorment. També per les Homilies d’Organyà es disposa d’un nou ajust en el temps de la seva escriptura, que es situa en el 1.220.

Manuscrit dels Greuges de Guitard Isarn, document i detall.

Mn. Benigne Marquès, distingit amb la Creu de Sant Jordi

El canonge i Arxiver Capitular de l’Arxiu Diocesà i del Capitular d’Urgell, M.I. Mn. Benigne Marquès i Sala, ha estat distingit amb la Creu de Sant Jordi del Govern de la Generalitat de Catalunya.

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat concedir la Creu de Sant Jordi a 30 personalitats i 15 entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.

Mn. Benigne Marquès va néixer a Oliana el 13 de febrer de 1940 i va ser ordenat de prevere el 21 de desembre de 1963 a La Seu d’Urgell.
És llicenciat en Dret canònic i Diplomat en Arxivística per l’Escola Vaticana de Paleografia, Diplomàtica i Arxivística.
Des del 1974 és l’Arxiver diocesà d’Urgell i del Capítol Catedral.
És membre fundador de la “Fundació Societat Cultural Urgel·litana” que es va erigir a la Diòcesi d’Urgell com a fundació canònica l’any 2005, actualitzant i integrant el que pertanyia a la Societat Cultural Urgel·litana (1977). La «Fundació Societat Cultural Urgel·litana» aspira a fer conèixer la història religiosa, cultural, artística i institucional de les comarques de avui formen part del bisbat d’Urgell i de les que hi havien pertangut en el passat fins a la data de la seva segregació i incorporació a altres diòcesis. L’anuari Urgellia és la màxima publicació de la «Fundació Societat Cultural Urgel·litana» de la Diòcesi d’Urgell.
Mossèn Benigne Marquès ha estat un autor prolífic de treballs de recerca que s’han publicat en la revista especialitzada Urgellia i a d’altres publicacions. També ha treballat intensament en la difusió de les arrels culturals i històriques de la diòcesi d’Urgell a la demarcació de Lleida i al Principat.
Recentment ha estat nomenat Vicari Judicial de la Diòcesi d’Urgell.

L’elecció de les personalitats distingides amb aquest guardó, segons la Generalitat, ha volgut respectar, com ja ha estat palès en les darreres edicions del premi, la paritat de gènere i la representació territorial. A més, la selecció de persones guardonades també reflecteix la diversitat de camps en què treballen els distingits amb les creus.